Kahvaltı sofralarımızın vazgeçilmezi olan balı nasıl sakladığımızda önemli hususlardan biridir. Bal zor bozulan bir gıda olduğu için muhafazası da gerekli koşullar sağlandığında çok kolaydır.
Peki bu koşullar nelerdir?
- Balı oda sıcaklığının (18-24 °C) olduğu bir ortamda saklayınız.
- Balın bulunduğu ambalaj ağzının nem ve hava almayacak şekilde kapalı olduğundan emin olmalısınız.
- Balınızı cam kavanozda veya gıda temasına uygun olan ambalajlarda saklayınız.
- Bal uzun süre boyunca güneş ışığına maruz kalmayacak şekilde muhafaza ediniz.
- Balın içerisine su karışmasını önlemelisiniz.
BAL BUZDOLABINDA SAKLANIR MI?
Balın içeriğinde ortalama %16-20 arası su ve yaklaşık %80 oranında da doğal şeker bileşenleri bulunmaktadır. Balda ki glikoz miktarı fruktoz miktarına yaklaşmışsa eğer kristallenme düşük sıcaklıkla birlikte daha çabuk olmaktadır. Balın kristallenmesi (şekerlenmesi) balın bozulduğu anlamına gelmemektedir. Bal krsitallendiği zaman benmari usulü ile çözüp balı tekrar tüketebilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken husus, balın direkt olarak ısı ile temas etmemesidir.
BAL NEDEN BOZULMAZ?
Arılar çiçeklerden topladığı nektarların bala dönüşmeden önce içindeki su miktarı %70-80 civarında iken bu oran arının nektarı bala dönüştürmesiyle birlikte %20’lerin altına düşmektedir. Böylelikle bal içerisinde daha az su barındırdığı için bozulmada kolay olmamaktadır. Tabi su miktarının az olmasının yanında baldaki şeker miktarının ve pH değerinin düşük olmasının etkisi de büyüktür.
BALIN FERMENTE OLMA DURUMU
Balda ki nem oranı TGK Bal Tebliği’ne göre en fazla %20 olabilir. Nem %20’nin üzerine çıktığı zaman bal içerisinde bulunan mayaların balın içerisindeki şekerden beslenerek çoğalmasıyla birlikte ekşime meydana gelmektedir. Kapağı açık bir şekilde bırakılmış bal da havadan nem alacağı için nem oranı %20’nin üzerine çıkabilir. Bu durumda da bal ekşimiş olur. Bunun için balı saklarken balın bulunduğu ambalajın kapağını sıkı bir şekilde kapatılması gerekmektedir.